Rädslor och tidigare liv

Den senaste tiden har jag funderat en del över om rädslor kan bottna i saker som hänt i tidigare liv.

I mitt förra inlägg berättade jag om en upplevelse som kan ha varit kopplad till ett tidigare liv. I dag ska jag berätta om en liknande sak.

Så länge jag kan minnas har jag varit rädd för att sova ombord på stora färjor. Jag har nämligen varit livrädd för att det ska hända något och att jag blir instängd i ett sjunkande fartyg. Vill heller inte doppa huvudet under vatten. Har annars tillbringat mycket tid på sjön, men då i mindre båtar och då har det aldrig varit något problem.

Som tonåring läste jag allt jag kom över om Titanic. Men när jag blev äldre började jag fundera över varför jag var så fascinerad av den där hemska händelsen som inträffade i april 1912. Tanken på tidigare liv slog mig. Kanske hade jag varit med om någon liknande händelse, som kunde förklara min rädsla för stora fartyg.  


Inte blev det bättre när jag hösten 1994 var med om en hemsk båtresa över Östersjön, bara en vecka innan Estonia sjönk. Då lovade jag mig själv att aldrig mer sätta foten på en Finlandsbåt. Men.. det höll väl bara i ett år :-)

Vid mitt senaste terapeutbesök tog jag upp det här med rädslor, utan att berätta något om ovanstående. Min terapeut lade händerna på mina ben. Sedan berättade hon att hon kände en paralyserande rädsla i dem och såg stigande vatten. Vatten som stod upp till knävecken på mig. Något som jag inte kunde koppla till någon händelse i min barndom. Däremot berättade hon sedan om andra saker som skrämt mig när jag var liten och hur de rädslorna satt i mina ben än idag.

Men vad var det egentligen hon såg när hon pratade om vattnet? Har jag varit med om något traumatiskt i tidigare liv som kan förklara varför jag idag är så rädd för att åka med stora båtar och varför jag inte klarar att doppa huvudet under vattenytan? Hmm... förmodligen får jag aldrig veta. Men det är ju spännande att leka med den tanken :-) 

Senare samma kväll visade TV filmen "Poseidon", om människor som försökte ta sig ut ur ett sjunkande fartyg...
Jag satt så klart klistrad framför TV:n fast jag tyckte det var otäckt. Konstigt hur man kan bli så fascinerad av sånt som skrämmer... 


Kommentarer
Postat av: Tanna

Jag är rädd för vatten, bottnar jag inte så får jag panik. Så badar gör jag bara när jag känner stranden och bottnar såklart. Men min rädsla kommer ifrån landet när jag var ca 7 år och en man drunknade på våran strand. Drömde marddrömmar länge om att han var kvar i vattnet och försökte dra oss barn ner i havet med honom. Huga....

Allt bra annars då ? Kram

2010-11-09 @ 17:01:09
URL: http://tannaodevil.blogg.se/
Postat av: Camilla

Kan mycket väl vara så.

Kram på dig!

2010-11-09 @ 18:21:42
URL: http://cammo69.blogspot.com
Postat av: Lena

Go kväll vännen,

Här viner snön runt knutarna och jag bara väntar på Rydbergs tomte ska komma lullandes över tomten. :o) Troligen har du varit med om något i tidigare liv eller när du var liten som är förknippat med vatten och båt. Hoppas att hon kan lösa även denna knut.

Kramis

2010-11-09 @ 19:48:19
URL: http://aforia.blogspot.com
Postat av: Mie

Jag tror att det kan vara så, att man varit med om en tregedi i det förra livet. Själv har jag oxå fobier el rädslor för olika saker, precis som dig, vatten...jag kan inte ens få vatten i ansiktet då jag badar, jag får ren panik! Höjder fasar jag även för, åkte en hög rulltrappa häromdan o sa till min vännina att jag inte skulle klara av den, hon proppsade och höll sig precis före mig, mina ben skakade så in i bomben o jag var nära att börja gråta. Nånting måste ju ha hänt...? Kramiz

2010-11-09 @ 20:03:12
Postat av: bjorne

Här är allt bra och livet handlar mest om att jobba -ducha -äta och gå o lägga sig i tid,rena rama militärlivet men ska nog vara så,inget vidare med dina fobier men sjölv åker jag inte hiss och en ubår skulle jag aldrig gå ner i,cellskräck,ha de gott och mys i din lya,kram.

2010-11-09 @ 20:51:03
URL: http://bjornesmagazin.blogg.se/
Postat av: emelie

Är intresserad av precis samma saker och sätter mig verkligen i det du skriver! Skulle bara tipsa dig om att läsa böckerna Klara svar från andevärlden, Själars samband, Den rena källan & Gudomlig väg. Dem är skrivna av Marie-Louise och Robert Hahn. Mycket intressanta och läsvärda böcker. Ha en bra kväll! :)

2010-11-09 @ 22:22:44
Postat av: Eva

Ja, det kanske är en rädsla efter nått som hänt i ett tidigare liv. Spännande egentligen. :)

Jag har också sett både Poseidon och Titanic. Förstår inte heller varför man sitter klistrad när det egentligen är något väldigt hemskt. Detsamma gäller när det är filmer om flygplan som kraschar eller naturkatastrofer och liknande.

2010-11-11 @ 00:01:16
URL: http://cizzibellan.blogg.se/
Postat av: Lilitha

Men vad lustigt...jag känner precis likadant, och jag brukar skämta om att jag var med på Titanic... Jag är oxå livrädd för att åka båt eller vara på djupt vatten... Jag kan tänka mig att åka till Åland...med fönsterhytt. Och den går ju för det mesta bland skären. Men tankarna finns där hela tiden att båten ska gå på grund. Jag är helt säker på att jag drunknat i nåt av mina tidigare liv...då jag lider mycket av dödsångest och kvävningskänslor...Svårt att beskriva såhär. Men det är intressant det du skriver här och mitt hjärta reagerade direkt. Ja livet är konstigt ibland. Kram Lilitha

2010-11-11 @ 00:27:24
URL: http://lilitha.blogg.se/
Postat av: Anna

Kan det inte vara så enkelt att man blivit skrämd av berättelser i detta nu levande livet? eller råkat ut för något som barn och ingen har reflekterat över det som särskilt allvarligt och därför har heller ingen brytt sig om det?

Jag gillar inte heller båtar på stora öppna vatten. Jag är rädd för det "stora svarta" under mig. Gillar att ha fast mark under fötterna, även om jag älskar att ligga vid stranden och att bada.

2010-11-11 @ 12:08:55
URL: http://obergs.blogg.se/

Läs helst mitt inlägg innan du kommenterar :-)
Reklam och anonyma kommentarer raderas direkt. Vill du ha svar/hjälp - lämna åtminstone en mailadress (publiceras ej).
Tack!
:-)

Namn:
Kom ihåg mig!

E-post: (publiceras ej)

Din bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0